luni, 26 mai 2014

Informatică-rețea de socializare.

O rețea de socializare este, general vorbind, o rețea de persoane cu scopuri comune, cum ar fi o rețea de studenți, politicieni, dar chiar și de hoți, în contrast cu rețelele tehnice ca rețeaua de telefon sau gaz metan. Rețelele de socializare din web (Internet) sunt numite și „rețele sociale”.
În ultimii ani printr-o rețea socială se înțelege deseori și o rețea (informațională) de utilizatori Internet, bazată pe anumite situri web la care utilizatorii se pot înscrie și interacționa cu alți utilizatori, deja înscriși. Aceste rețele sociale fac parte din fenomenul relativ nou, global, numit Web 2.0. Astfel, membrii unei rețele sociale sunt legați între ei în mod informal, fără obligații, dar de obicei contribuie activ la colectarea și răspândirea informațiilor pe întregul glob prin intermediul webului. Eventual denumirea unei astfel de rețele (informaționale) de utilizatori s-ar putea echivala cu „rețea internetică de utilizatori”.
Pe lângă avantajele acestor rețele, care facilitează de exemplu întrajutorarea membrilor, formarea de noi cunoștințe și prieteni, răspândirea rapidă a știrilor și zvonurilor („bârfelor”), aceste rețele ascund și pericole, deoarece de obicei nu se declară explicit care e sursa informațiilor, cine este furnizorul de servicii, și nici dacă acesta intenționează să utilizeze informațiile și în alte scopuri. De multe ori chiar, ștergerea informațiilor introduse benevol pur și simplu nu este prevăzută, ele rămânând înregistrate „pe veșncie”, chiar dacă sunt greșite sau devin cu timpul depășite. Aici lipsa de reglementări clare deschide poarta pentru abuzuri grave asupra datelor private sau chiar secrete ale utilizatorilor, cu atât mai mult cu cât majoritatea lor sunt foarte tineri și încă nefamiliarizați cu pericolele din Internet.


Site-urile precum Facebook, Twitter sau Bebo produc un fenomen de izolare in randul tinerilor. De acest fapt sunt afectati milioane de copii, care isi ghideaza interactiunea cu alte persoane numai prin intermediul Internetului.


Acest fenomen este atestat si de catre parinti si profesori, care afirma ca adolescentii nu se pot concentra sau comunica in afara zonei virtuale. Mai mult de 150 de milioane de persoane interactioneaza prin intermediul Facebook sau Twitter, impartasindu-si poze si mesaje online.


In timp ce aceste afaceri inregistreaza profituri mari, psihologii si neurologii considera ca acestea afecteaza sanatatea mentala a utilizatorilor.


Cel mai popular site de socializare în Republica Moldova este odnoklassniki.ru, cu o pondere de 65%. Pe locul doi și trei se situează rețeaua facebook.com (28%) și respectiv rețeaua de microblogging Twitter (2%)

În acest clasament a intrat și rețeaua de socializare colegi.md care este folosită de 1% din populație. Totodată, de alte site-uri de socializare se folosesc 4% din moldoveni.

luni, 19 mai 2014

Vaduva Neagra

Face parte din familia Thesidiidae, care contine un numar de aproximativ 31 de specii cunoscute, de paianjeni veninosi. Numele comun al genului Latrodectus  este de paianjen vaduva, fiind aplicat tuturor membrilor, chiar si in cazul speciilor in care masculii nu sunt devorati de catre femele, dupa ce le fertilizeaza. 

Vaduva neagra este una dintre cele mai cunoscute specii ale acestui gen. Este un paianjen de talie mijlocie, negru ca smoala, cu pete rosii pe abdomen. Traieste intr-o panza in forma de palnie, sub pietre, printre buruieni sau in adancimi ale solului. Veninul femelei este foarte periculos pentru oameni (masculii nu musca aproape niciodata). O injectie cu venin povenit de la o vaduva neagra poate fi letala, fiind similara cu veninul viperei, cobrei sau al crotalului si producand simptome foarte grave, cunoscute sub denumirea de latrodectism (de unde si numele speciei). 

Chelicerele - organele de inoculare a otravii - in forma de clesti, sunt in legatura cu organelle speciale, ce ocupa o mare parte din spatial cefalotoracelui, avand o capacitate de 3-5 mg de venin neurotoxic. Aceasta contine circa 12 aminoacizi si cateva fractiuni proteice, dintre care una areefecte toxice extrem de puternice. Vestea buna este ca paianjenul nu poate injecta, prin micile chelicere, decat o cantitate foarte mica de venin. Vestea proasta este ca aceasta cantitate este sufic
t, abdomen acut, greturi, varsaturi etc.


In Romania, vaduva neagra a fost descoperita la Sulina, in anul 1961 si pe o insula a lacului Razim, in anul 1971, dupa ce, vreme indelungata, s-a crezut ca a disparut. ienta pentru a produce celui muscat dureri groaznice, neliniste, grimase ale fetei, hipertensiune arteriala, puls neregula
vaduva neagra