joi, 30 aprilie 2015

MODERNISMUL-limba și literatura română

MODERNISMUL-limba și literatura română
În literatura românămodernismul a apărut la sfîrșitul secolului al XIX-lea, fiind prefigurat de creatorii afiliați simbolismului și naturalismului, între primii interesați de experiența subiectivă și de studiul psihologiei personajelor .
Modernismul în literatura română a durat pînă la încheierea perioadei interbelice și a cuprins tendințe și concepții noi, între care: expresionismul (astfel de tendințe pot fi recunoscute în scrierile de Lucian Blaga), ermetismul (Ion Barbu), experimentele avangardiste (dadaismul lui Tristan Tzarasuprarealismul) ș.a. Acestora se adaugă estetica urîtului, inițiată de poetul Tudor Arghezi.
Modernismul este o mișcare culturală, artistică și ideatică care include artele vizuale, arhitectura, muzica și literatura progresivă care s-a conturat în circa trei decenii înainte de anii 1910 - 1914, când artiștii s-au revoltat împotriva tradițiilor academice și istorice impuse și considerate standard ale secolelor anterioare, începând cu cele alesecolului al XIV-lea și culminând cu rigiditatea și "osificarea" academismului secolului al 19-lea .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu