vineri, 15 mai 2015

BIOLOGIE

DISFUNCȚII ȘI MALADII ALE SISTEMULUI URINAR
Sistemul urinar
Sistemul urinar este compus din rinichi, uretere, vezica și uretra. Toate aceste organe au rolul lor în eliminarea rezidurilor din organism. Rinichii, o pereche de organe în formă de boabe de fasole, situate în partea superioară a abdomenului posterior, filtrează rezidurile aduse de sînge. Tuburile numite uretere transportă urina de la rinichi la vezică, unde rămîne pînă cînd părăsește organismul prin uretra. Toate organele componente se pot infecta, însă cele mai multe infecții implică tractul inferior – uretra și vezica.
Antibioticele sunt tratamentul tipic al infectiilor tractului urinar. Dar puteti lua masuri pentru a reduce riscurile de a face o infectie urinara.
Semne si simptome
Nu intotdeauna cand aveti o infectie urinara aveti si simptome vizibile, dar cei mai multi oameni au semne si simptome. Printre ele sunt:
  • Nevoia puternica si persistenta de a urina
  • Senzatia de arsura la urinare
  • Scaparea frecventa a unor mici cantitati de urina
  • Prezenta sangelui in urina (hematurie) sau urina cu aspect tulbure si miros puternic
Fiecare tip de infectie se poate manifesta prin semne si simptome specifice, in functie de partea tractului urinar care este infectata:
  • Pielonefrita acuta. Infectia rinichilor se poate produce dupa extinderea unei infectii a vezicii. Infectiile rinichilor pot cauza dureri in partea superioara a spatelui si lombare, febra ridicata, frisoane si greata sau voma.
  • Cistita. Inflammarea sau infectarea vezicii poate duce la presiune pelvina, jena in zona abdomenului inferior, urinare frecventa si dureroasa, iar urina are miros puternic. CititiCistita
  • Uretrita. Inflamarea sau infectarea uretrei duce la senzatia de arsura in timpul urinarii. La barbati, uretrita poate cauza secretii uretrale.
Cauzele infectiilor urinare
Infectiile tractului urinar apar de obicei cand bacteriile patrund in tractul urinar prin uretra si incep sa se multiplice in vezica. Sistemul urinar are capacitatea de a lupta contra infectiilor care inhiba inmultirea bacteriilor si tine la distanta invadatorii microscopici. Totusi, anumiti factori maresc sansele ca bacteriile sa patrunda in tractul urinar, sa puna stapanire pe el si sa se multiplice, ducand la o veritabila infectie.
Prezenta bacteriilor in urina nu inseamna neaparat existenta unei infectii. Unii oameni, mai ales adultii mai varstnici, pot avea bacterii in urina fara sa aiba semne sau simptome ale unei infectii. Aceasta situatie, denumita bacteriurie asimptomatica, nu necesita tratament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu