joi, 21 mai 2015

eseu (istorie)

     Revoluțiile de la 1848-1849
Revoluțiile 1848-1849 a dat o lovitură decisivă vechilor regimuri din Europa ,deschizînd calea reformelor democratice și a creării unor state de tip modern pe continent .
Mișcările revoluționare ,cu caracter social ,politic și național au fost declanșate în toate țările europene ,cu excepția Marii Britanii și Rusiei ,antrenînd clasele apărute în urma revoluției industriale -muncitorimea și clasa de mijloc . 
Industria europeană între anii 1846-1848  trecea printr-o criză determinată de scăderea ritmurilor de industrializare,lipsa investigațiilor ,creșterea șomajului fapt  care a lovit puternic clasa muncitoare .
Regimurile absolutiste în Europa s-au consolidat ,limitînd tot mai mult libertăți politice ale clasei de mijloc .Sistemlui Sfintei Alianțe  prigonea mișcările naționale ,muncitorești și liberale ceea ce a provocat un val de proteste și proiecte de reforme .Se cerea adoptarea unor constituții menite să limiteze puterea absolută a monarhiei ,un sistem reprezentativ pe măsură să satisfacă interesele majorității ,și garantarea libertăților politice .
Pe plan național se cerea tot mai insistent  recunoașterea drepturilor la determinarea popoarelor ,principiu lansat  de Revoluția Franceză .
În luna februarie 1848 a avut loc o revoluție în Franța contra regelui Ludovic Filip  ce s-a terminat cu proclamarea celei de -a Două Republici (1848-1851) etc.
Înfrîngerea revoluțiilor  și restabilirea ordinii a fost însă una formală .
Transformările profunde  ce au avut loc în societatea europeană  au dat lovitura de grație Vechiului Regim ,bazat pe principiul legitimității dinastice și pe puterea absolută a suveranului de la care emana toată puterea .
În deceniile care au urmat de după revoluție toate imperiile absolutiste au început reforme modernizatoare. Imperiul Habsburgic adoptă o constituție la 1867 iar reformele din Rusia  țaristă demarează în deceniile următoare după eliberarea țăranilor la 1861 .
Concluzie:Revoluțiile numite și burghezo-democratice de la 1848-1849  au deschis definitiv calea societăților  europene spre modernizarea politică și social -economică.Ca urmare a cestei revoluții apar noiile ideologii și curente politice :naționalismul ,liberalismul,socialismul.
Prin urmare curentul democratiic a devenit o realitate socială pregnantă iar transformările sociale  au impus și transformări politice .
Toate acestea condiții și așteptări au determinat declanșarea Revoluțiilor din 1848-1849.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu