vineri, 21 noiembrie 2014

ENERGIA ELECTRICA

Viata  moderna  nu poate  fi  conceputa  fara energie    electrica. Astfel  cea  mai  mare  parte  a  descoperirilor  din  ultimul  secol nu  ar  fi fost   realizata  daca  nu ar fi  existat   energia    electrica.Aceasta e folosita pretutindeni. Presupunând ca,brusc, am fi lipsiti de energie, iata ce s-ar  intimpla:
-        lipsa luminii electrice
-        caderea sistemelor informatice
-        probleme imense cu transporturile(tramvaietrenuriavioanemasini   cu sistem de aprindere etc.) ;  cele care vor ramânevor putea fi folosite doar în timpul zilei la capacitate maxima (lipsa luminii pentru faruri)
-        un gol imens în domeniul comunicarii (telefoane de orice fel, aparate radio, TV, internetul).
In concluzie,omul are mare nevoie de energie electrica,deoarece  prin intermediul acesteia putem vedea,putem calatori cu trenul,tramvaiul,avionul,putem comunica cu persoanele aflate in alte orase sau tari cu ajutorul telefonului sau internetului care functioneaza pe baza de energie  electrica,suntem informati de tot ceea ce se intampla in jurul nostru prin intermediul TV si aparatelor radio care de asemenea functioneaza tot pe baza de energie electrica. Energia electrica este elementul de baza in dezvoltarea economica industriala a fiecarui stat, fiind indispensabila in toate sectoarele de activitate.
Cresterea nivelului vietii materiale si spirituale a populatiei atat urbana cat si rurala este strans legata de productia de energie electrica.Dezvoltarea productiei de energie electrica a fost strans legata de dezvoltarea industriala si economica, centralele electrice fiind construite in zonele de dezvoltare economica sau in apropierea surselor de combustibil. Exemplificam termocentrala Borzesti construita pe platforma petro-chimica, termocentrala Chiscani in zona combinatului siderurgic Galati, termocentrala Paroseni amplasata in zona exploatarii miniere Mintia-Calan, termocentrala Ludus in zona de exploatare a gazelor naturale Tg. Mures – Mediasi.    Modalitati de producere a energiei electrice.
Exista numeroase modalitati de producere a energiei. Dintre acestea le amintesc pe cele alternative :
-        Energia solara - intens mediatizata ca o sursa de energie nepoluanta si gratuita, aceasta e departe de a furniza suficienta putere electrica.
-        Energia eoliana - principalele caracteristici: energie putina, nu e constanta
-        Energia mareelor
-        Energia geotermala Din 2015, Republica Moldova ar putea începe importul de electricitate din România. Acest lucru va fi posibil odată cu instalarea unor convertoare back to back pe linia electrică Vulcăneşti-Isaccea. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, și ministrul delegat pentru Energie din România, Constantin Niţă, relevă UNIMEDIA.

Cei doi oficiali, au discutat, de asemenea, despre construirea stației de cuplare în curent continuu de tip back-to-back pe aceste linii, dar și probabilitatea ca partea românească să finanțeze Proiectul Stația Back&Back Vulcănești cu aproximativ 65 de milioane de euro.  
Cele mai raspândite cai de producere a energiei electrice sunt prin intermediul hirdrocentralelortermocentralelor si a atomocentralelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu