vineri, 15 mai 2015

BIOLOGIE

ANATOMIA  SISTEMULUI  URINAR  LA  OM
Aparatul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinară şi uretră. Ansamblul format de aceste organe are rolul de producere şi eliminare a urinii.
Urina este un amestec de substanţe eliminate din organism prin rinichi. Este formată din substanţe care sunt nefolositoare sau toxice organismului şi are de regulă culoarea galbenă. Înainte să fie eliminata din organism prinuretră, urina este stocată în vezica urinară.
Aparatul urinar contribuie in mare masura la mentinerea constanta a mediului intern al organismului si a compozitiei chimice a acestuia, dar si la eliminarea in special a produsilor de catabolism rezultati din metabolismul proteic: creatinina, ureea, acidul uric, fosfati, sulfati precum si o serie de substante medicamentoase.
Rinichii sunt organe pereche care filtrează sângele pentru a înde­părta deşeurile metabolice şi exce­sul de lichid, excretate sub formă de urină. Urina coboară de-a lun­gul ureterelor înguste şi ajunge în vezica urinară, care o depozitează temporarînainte de a o elimina prin uretră.
■ Rinichii
Rinichii au o formă asemă­nătoare unui bob de fasole şi se găsesc în cavitatea abdominală, pe peretele posterior al acesteia, în spatele intestinelor .

■ Ureterele Ureteruldreptşi respectiv stâng,
iau naştere din hilul fiecărui rinichi (porţiunea prin care pătrund vasele şi nervii). Ele sunt nişte tuburi înguste prin care se scurge urina produsă în mod continuu de către rinichi.
■ Vezica urinară
Urina este colectată tempo­rar în vezica urinară, o structură compresibilă, asemănătoare unui balon, situată în interiorul pelvisu-lui (bazinului).
■ Uretra
în momentul dorit, vezica uri­nară se contractă pentru a-şi eva­cua conţinutul prin uretră, un tub muscular cu pereţi subţiri.
Tractul urinar este alcătuit din structurile implicate in producerea, depozitarea şi evacuarea urinii. El se întinde din abdomen până în pelvis.

Rinichii sunt situaţi pe peretele posterior (din spate) al abdome­nului, polii lor superiori ajungând sub coastele a 11-a şi a 12-a. Din cauza poziţiei lor, abordul chirur­gical al rinichilor se practică de obicei prin spate .

Uretere

Ureterele sunt vasele urinare care transportă urina din bazinetul renal (pelvisul renal) în vezica urinară, unde se stochează până la urinare. Ureterele sunt tuburi formate din fibre musculare netede cu o lungime de 25-30 cm. Ele însoțesc în traiectul lor descendent mușchiul psoas și vasele mari care coboară spre membrul inferior și sunt inervate de nervi vaselor care le insoțesc.

Vezica urinară

Este un organ cavitar, elastic, care stochează urina produsă de rinichi până la un anumit volum când conținutul se va elibera la exterior prin actul de micțiune (urinare). Chiar dacă volumul poate fi mai mare, de obicei vezica conține și eliberează la o urinare un volum aproximativ de 300-350 ml urină. Senzația de urinare apare după umplerea vezicii cu un volum de minim 200 ml. Cel mai frecvent funcționarea anormală a vezicii poate fi dată de anumite condiții endogene, de mediu și psihologice. De-asemenea vezica constituie un mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor urinare ascendente de la exterior prin uretră, mai ales la femei datorită lungimii scurte a acesteia.

Uretra

Este vasul urinar final care conduce urina din vezică spre exterior printr-un canal comun uro-reproductiv la bărbați, dar cu cale separată la femei, față de vagin și orificiul vaginal. În timpul vieții embrionare pot apărea defecte ale formării și traiectului uretrei care pot duce la malformații serioase. Datorită diferenței de lungime a uretrei, bărbații nu au aceiași frecvență de dezvoltare a infecțiilor urinare joase, ca și femeile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu