luni, 4 mai 2015

FIZICA

        CURENTUL ELECTRIC ÎN METALE
Conductivitatea electrică (numită și conductibilitatea electrică specifică) este mărimea fizică prin care se caracterizează capacitatea unui material de a permite transportul sarcinilor electrice atunci cînd este plasat într-un câmp electric. Simbolul folosit pentru această mărime este de obicei σ (litera grecească sigma), iar unitatea de măsură este siemens pe metru (S·m−1). Mărimea inversă conductivității este rezistivitatea electrică, cu simbolul ρ (litera grecească ro) și unitatea de măsură ohm metru (Ω·m).
Următorii termeni sînt înrudiți cu conductivitatea electrică dar au semnificații diferite:
  • Conductibilitatea electrică este proprietatea materialelor de a permite trecerea curentului electric.
  • Conductanța electrică este mărimea care exprimă capacitatea a unui conductor sau circuit dat de a conduce curentul electric. Conductanța se măsoară în siemens (S) și este mărimea inversă rezistenței electrice măsurate în ohmi (Ω).
  • Conductivitatea electrică a unui material se definește ca raportul dintre densitatea curentului electric J produs prin plasarea materialului în cîmpul electric E:
    \mathbf{J} = \sigma \mathbf{E}
    Există materiale la care conductivitatea electrică este anizotropă --- mărimea și orientarea vectorului J depinde de mărimea și orientarea vectorului E ---, caz în care conductivitatea electrică trebuie exprimată printr-un tensor de rangul 2 (o matrice 3×3). O asemenea proprietate o au de exemplu materialele cu o structură stratificată, cum ar fi unele roci sedimentare; în cazul lor conductivitatea în planul straturilor poate fi diferită de conductivitatea pe direcția perpendiculară.
    În cîmpuri electrice alternative conductivitatea electrică se exprimă printr-un număr complex (sau un tensor de numere complexe dacă materialul este anizotrop), numit admitivitate electrică. În acest caz partea reală a admitivității se numește conductivitate iar cea imaginară susceptivitate. Similar, conductanței îi corespunde în cîmp alternativ mărimea numită admitanță, care este inversa impedanței electrice.
  • Un corp incalzit la o temperatura ridicata incepe sa lumineze (devine incandescent). Firele metalice prin care se stabileste curentul electric se incalzesc pana devin incandescente. Pe acest proces se bazeaza functionarea becurilor electrice. Filamentul lor se construieste din metale care se topesc la temperaturi foarte inalte (tungsten, osmin, tantal). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu