duminică, 17 mai 2015

LITERATURA UNIVERSALĂ

                        COMENTARIU 
Tema -revoluției  socialiste în romanele Germinal de Emil Zola și Răscoala de Liviu Rebreanu.
Romanul Germinal este o capodoperă a lui Emile Zola ,a apărut în urma preocupării scriitorului de probleme sociale ale timpului.
Subiectul romanului este revolta socială a minerilor din Montsou .
Tema principală abordată în acest roman este revolta socială a minerilor muncitori .
Muncitorii sunt persoanele care lucrează toată ziua pentru un colț de pîine ,și sunt supuși la munci foarte grele ,locuind în  condiții nefavorabile pentru un trai decent .
Acest roman descrie aspectul biologic și statul social al țăranilor .
Muncitorimea sau mai bine spus robia care trăiește la limită ,în mizerie și lipsuri a declanșat această revoluție deoarece mulți mureau.
Acest punct a ajuns la o oricare limită și astfel țăranii muncitori s-au dat frîu durerilor începînd cu toții o revoltă ,astfel muncitorii pornesc greva-pentru un colț de pîine  strigîn în cor -vrem pîine .
Masa muncitorească răsculați ,a mulțimii se datorează foametei ,lucru mizer în mină ,aerul înăbușitor ,praful de cărbuni și apa rece de unde ei și se înbolnăveau .
Astfel revoluția muncitorească a fost un eveniment binevenit  pentru societate.Dar narțiunea principală urmărește asimilarea emoțională și poetică a lui Etienne Lantier într-o comunitate ,lipsită de drepturi și gata de revoltă.
Astfel și romanul Răscoala este un roman multiplan ,scriitorul urmărind mai multe destine pe care le introduce alternativ în mediul rural.
Romanul urmărește izbucnirea ,desfășurarea și reprimare răscoalei .
Anume setea de pămînt este tratată la nivelul colectivității ,simbolul colectiv al aceluiași  țăran setos pînă la patima depămînt,simbol al energiilor ,de care dispune el în contact cu pămîntul .
Acest roman se începe  și se sfîrșește co discuție  despre problema țărănească.
Ambele romane adică romanul GERMINAL și romanul RĂSCOALA au la bază tema revoltei sociale dar este manifestată în diferite moduri cum ar fi în romanul Răscoala țăranii nu mai sunt pasivi a evenimentelor ei nu ami rezolvă problema la nivelul individual dar ieșind din pasivitatea lor tradițională ei acționează .


Un comentariu: