duminică, 3 mai 2015

COMPUSI XIDROXILICI

COMPUSI XIDROXILICI
      Compusii hidroxilici sunt compusii organici care contin gruparea OH (combinatii olice). Dupa tipul de hibridizare a atomului de carbon la care este grefata gruparea OH, compusii hidroxilici se clasifica in:

          Alcooli                                        Fenoli                                       Enoli
           
          Alcooli
           
            Definitie: Sunt compusi hidroxilici la care gruparea OH este legata de un Csp3 apartinand unui rest hidrocarbonat saturat, nesaturat sau unei catene laterale a unei arene.
 Clasificare:
                                                                        - saturati CH3–OH;
            Dupa natura radacinii hidrocarbonat:       - nesaturati CH2=CH–CH2OH;
                                                                        - aromatici C6H5–CH2OH
           
                                                                        - primari R–CH2–OH;
            Dupa natura atomului de carbon:            - secundari R2CH–OH;
                                                                        - tertiari R3C–OH.
           
            Dupa numarul gruparilor OH:                 - alcool monohidroxilici CH3–OH
                                                                        - alcool polihidroxilici CH2 – CH2
                                                                                                                    |           |
                                                                                                                   OH       OH
Nomenclatura compuşilor hidroxilici se poate face printr-o variantă de denumire substitutivă adăugând sufixul “ol” sau prefixul “hidroxi” la numele hidrocarburii de bază. Sufixul “ol” se foloseşte atunci când grupa hidroxil este elementul structural cel mai important. Prefixul “hidroxi” se foloseşte mai ales atunci când în moleculă se găsesc şi grupe funcţionale di- sau trivalente. Numerotarea catenei de atomi de carbon se face începând cu atomul de care este legată grupa hidroxil (care are întotdeauna poziţia 1). În funcţie de tipul atomului de carbon de care este legată grupa hidroxil (primar, secundar sau terţiar) alcoolii pot să fie primari, secundari sau terţiari, aceasta caracteristică putând să fie prezentată şi în denumire (de exemplu prefixul sec- sau tert- aşezat înaintea denumirii alcoolului corespunzător). Pentru alcoolii primari cu catenă liniară se foloseşte şi prescurtarea n- (de la normal) iar pentru alcoolii primari cu până la 5 atomi de carbon şi catenă ramificată se foloseşte prefixul izo. În cazul alcoolilor cu două sau mai multe grupe hidroxil se folosesc particulele di, tri, tetra,…ataşate sufixului ol sau prefixului hidroxi.  
Sărurile compuşilor hidroxilici cu metalele (ţinând cont de caracterul acid al grupei OH) se denumesc ca şi sărurile acizilor anorganici, folosind fie denumirea radicalului în care se înlocuieşte sufixul “oxi” fie cu “oxid” fie cu “olat”: H3C O Na H3C CH2 O Na C6H5 CH2 O Na (CH3 )3C O K metoxid de sodiu metilat de sodiu etoxid de sodiu etilat de sodiu benziloxid de sodiu benzilat de sodiu tert-butoxid de potasiu tert-butilat de potasiu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu