duminică, 3 mai 2015

ION HADIRCA

                             ION HADÎRCĂ
Ion Hadârcă (n. 17 august 1949Sîngerei)este un poet, traducător și om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldovaîntre 1990 și 1998 și din 2009 până în 2014. Ion Hadârcă a fost fondatorul și primul președinte al Frontului Popular din Moldova (19891992), președinte al Partidului Liberal Reformator, președinte fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal.
Între anii 1968–1970 își satisface stagiul militar obligatoriu în Armata Sovietică, după care devine student la Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice "Ion Creangă" din Chișinău (1970-1974). În perioada studiilor universitare, își continuă activitatea literară, citind primele cicluri de poeme în cadrul cenaclului literar "Luceafărul", poezii care i s-au publicat în ziarele "Tinerimea Moldovei", "Moldova socialistă", "Cultura Moldovei".
Între anii 1974–1978, efectuează studii de doctorat la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Republicii Moldova și activează în calitate de colaborator. În anul 1977, este consemnată apariția primei plachete de versuri a lui Ion Hadârcă, "Zilele" (în colecția "Debut", sub numărul 19/1979), în prefața căreia criticul literar Mihai Cimpoi remarca: "Nu poetul alege temele, ci temele îl aleg pe poet, după cum nu poetul are de căutat dimensiunea temporală, cărei este predestinat, ci Prezentul l-a încadrat organic în sine". Pentru acest volum, i-a fost decernat Premiul "Boris Glăvan" al tineretului din RSS Molovenească.
În anul 1978, devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este autorul selecției pentru antologia de poezii, poeme și eseuri Fața pâinii în anul 1979, urmând o a doua ediție în anul 1985.
În anul 1983 este numit director al cenaclului literar "Luceafărul" de pe lângă revista "Tinerimea Moldovei". Apoi, după doi ani, i se oferă conducerea secției de Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din Moldova. La Plenara din 18-19 mai 1987 este ales membru al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor, precum și secretar al Comitetului de conducere, ulterior – al biroului organizației de partid al breslei scriitoricești .
În anul 1974 devine membru PCUS.
Începând din anul 1988, poetul Ion Hadârcă se angajează în mișcarea de eliberare națională, de trezire a conștiinței de neam a românilor basarabeni. Este fondatorul și primul președinte al Frontului Popular–Creștin din Moldova (1989–1992).
Din anul 2009 este deputat de pe listele Partidului Liberal și președinte fracțiunii parlamentare PL.
La 12 aprilie 2013 Ion Hadârcă împreună cu 30 de membri ai Partidului Liberal (PL) s-a reunit în Consiliul de Reformare al Partidului Liberal (CRPL) și cere înlocuirea lui Mihai Ghimpu cu Dorin Chirtoacăîn fruntea PL-ulu.
La 13 aprilie 2013 Ion Hadârcă, alături de alți 4 deputați liberali-reformatori, a fost exclus din Partidul Liberal de către Consiliul Republican al PL.
La 30 mai 2013 Ion Hadârcă, ca președinte fracțiunii parlamentare PL, a semnat acordul de constituire a Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană împreună cu liderul PLDMVladimir Filat și liderul PDMMarian Lupu.
La 15 decembrie 2013, la Congresul de Constiuire al Partidului Liberal Reformator Ion Hadârcă a fost ales președinte al Partidului Liberal Reformator.
Pe lângă limba română, Ion Hadârcă mai vorbește limbile engleză și rusă .
„Poezia lui a rămas însă aceeași: o splendidă sinteză de simțire și luciditate. Moldova suverană îi datorează mult și luptătorului Hadârcă, și poetului Hadârcă. Citindu-l pe acest poet, după ce i-am tot citit pe ceilalți, sunt obligat să constat că marea poezie de la Chișinău este recunoașterea revoluției de la Chișinău. Sper, pentru tot restul poeziei române, cea scrisă între hotarele de azi ale statului nostru, să se molipsească de simplicitatea, de îndurerarea, de fatalitatea poeziei basarabene. O poezie care a dezrobit o țară. Unul din numele acestei lupte este același cu unul din numele acestei poezii: Ion Hadârcă.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu