sâmbătă, 2 mai 2015

GEOGRAFIE

                                 MAREA BRITANIE
Marea Britanie  este o insulă din vestul Europei. Este înconjurată de Marea NorduluiCanalul MâneciiMarea Irlandei și Oceanul Atlantic. Este cea mai mare dintre Insulele Britanice, care mai cuprind Irlandainsula ManJerseyGuernsey, arhipelagurile Shetland și Orkney.
Denumirea Marea Britanie se mai folosește pentru desemnarea celor trei țări componente ale Regatului Unit care se află pe această insulă: AngliaȚara Galilor și Scoția. În limba română Regatul Unit mai este uneori numit, incorect, "Marea Britanie", denumirea corectă și completă pentru statul modern fiind, "Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord".
            Relieful Angliei constă în majoritate din coline joase, despărțite, de la nord la sud, de un lanț de dealuri și munți (CumbriaMunții Penini). Altitudinile vârfurilor muntoase nu depășesc 1000 m. Râurile engleze majore sunt TamisaSevernTrent și Ouse. Cele mai importante orașe sunt LondraManchesterBirmingham,LeedsNewcastle upon TyneSheffieldBristolLiverpoolLeicesterNottinghamTunelul Canalului Mânecii, care începe din apropiere de Dover, face legătura cuFranța.
Regatul Unit are o economie de esență capitalistă (a patra ca mărime din lume), și este un centru comercial și financiar de frunte al lumii. În ultimele decenii, guvernul s-a angajat în privatizări majore și a crescut cheltuielile cu protecția socială.
Agricultura este intensivă, puternic mecanizată și foarte eficientă după standardele europene, producând 60% din necesarul de hrană cu doar 1% din populația activă. Regatul Unit deține mari rezerve de energie constând în cărbunegaze naturale și petrol (ultimele două exploatate din Marea Nordului). Producția de energie contribuie la PIB cu 10%, una din cele mai ridicate rate din toate statele industrializate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu