luni, 4 mai 2015

FIZICA

              LEGEA LUI OHM
Legea lui Ohm sau legea conducției electrice, stabilește legăturile între intensitatea curentului electric (I) dintr-un circuit electrictensiunea electrică (U) aplicată și rezistența electrică (R) din circuit.
Legea lui Ohm se poate aplica și unei porțiuni de circuit.
Legea lui Ohm se aplică pentru conductori electrici la capetele cărora se aplică tensiuni electrice. Legea lui Ohm spune că într-un circuit intensitatea (I) curentului electriceste direct proporțională cu tensiunea aplicată și invers proporțională cu rezistența (R) din circuit. Formula matematică a legii lui Ohm este:
I=\frac{U}{R}
unde:
I este intensitatea curentului, măsurată în amperi;
U este tensiunea aplicată, măsurată în volți;
R este rezistența circuitului, măsurată în ohmi.
Cu alte cuvinte, în cazul unui rezistor a cărui rezistență este constantă, dacă tensiunea crește, intensitatea curentului va crește proportional cu tensiunea și invers. Un astfel de rezistor care respectă fidel legea lui Ohm se numește rezistor ohmic.
Instrumentul pentru măsurarea rezistențelor electrice este ohmmetrul. Rezistența se poate măsura și indirect, măsurând tensiunea și intensitatea și făcând apoi raportul dintre mărimile acestora.
LEGEA LUI OHM PENTRU UN CIRCUIT ÎNTREG
Intensintatea curentului electric, pe întregul circuit, este direct proporţionalã cu intensitatea electromotoare şi invers  proporţionalã  cu rezistenţa  întregului circuit.
Intensitatea curentului electric, printr-un circuit electric închis, este direct proporţională cu tensiunea electromotoare (E) a sursei şi invers proporţională cu rezistenţa electrică totală a circuitului.
I = E/R+r → E = IR+Ir
I - intensiteatea curentuluiE - tensiunea electromotoare (tensiunea electricã pe intreg circuitul)R + r - rezistenţa întregului circuit (rezistenta interna a generatorului si cea a circuitului exterior)

Intensitatea curentului electric ce se stabileaste la inchiderea unui circuit electric simplu este direct proportionala cu tensiunea electromotoare a generatorului si invers proportionala cu rezistenta totala a circuitului (Legea lui Ohm pentru un circuit electric simplu):
                                                                                                           Folosind relatiile obtinute prin utilizarea legii lui Ohm pentru o portiune de circuit, se obtine:

E = IR + Ir = I(R+r)

Astfel a fost formulata de catre Ohm o lege pentru intregul circuit. Utilizarea acesteia pemite calcularea valorii intensitatii curentului electric ce se stabileaste  intr-un circuit electric simplu, in functie de parametrii acestuia.
                                                                                                                                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu