duminică, 3 mai 2015

VASELE SANGVINE

                  VASELE SANGVINE
Vasele sangvine alcatuiesc un sistem de tuburi prin care circula singele .
Vasele sangvine sunt acea parte a sistemului circulator prin care circulă sângele. Ele pot fi de trei tipuri: artere, care duc sângele de la inimă, capilare, care fac schimbul de apă și substanțe dintre sânge și țesuturi și vene, care duc sângele de la capilare la inimă. Dintre acestea, arterele și venele au o structură similară, cu trei straturi (sau tunici): intimamedia și adventitia. În general, vasele sangvine își pot modifica diametrul la contracția mușchilor.

Sistemul circulator este un sistem inchis,in care cantitatea de lichid trebuie sa ramana mai mult sau mai putin neschimbata.Daca din sistem ,de exmplu printr-o leziune ,se pierde sange,imediat intra in actiune procesul de coagulare a sangelui pentru a scadea cantitatea de sange pierdut.Acest process porneste imediat imediat in clipa in care o celula sanguina ajunge in contact cu aerul,de asemenea in cazul lezarii unui tesut ,dar se poate declansa singur in interiorul sistemului circulator.
Un adult are aproximativ 5l de sange. Inima il pompeaza fara oprire in corp, intr-un circuit neintrerupt. Viteza cu care curge sangele depinde de cat de repede bate inima si cu ce putere. De regula inima unui copil bate mai repede decat cea a unui adult. Un nou nascut ce doarme are o inima de marimea unei capsuni, ce cantareste 20 de grame si pompeaza cu aprox. 120 de batai pe minut. La varsta de 10 ani nr. batailor scade la aprox. 90. In medie inima unui adult cantareste 300 de grame; la barbati nr. de batai pe minut e putin peste 70, iar la femei se apropie de 80. La fiecare bataie sunt evacuati din inima 70-80 mililitri de sange. Intr-o ora inima pompeaza aproape 350 de litri de sange - destul pentru a umple rezervoarele a sase masini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu